Blogi

Vinot kulmasaumat verhojen käänteisiin

Vinot kulmasaumat verhojen käänteisiin

Verhojen pystyreunoja ei välttämättä tarvitse kääntää alkuunkaan. Joskus se on kuitenkin tarpeen, etenkin jos verhoista tekee kankaan koko leveyttä kapeammat ja kankasta joutuu leikkaamaan pystysuunnassa. Joissain kankaissa tuppaa taas olemaan suunnittelijan tiedot ja pesuohjeet printattuna verhon oikealle puolelle, eivätkä ne välttämättä ole kankaan kuosille eduksi paraatipuolelle paistaessaan.

Itselleni tämä tuli vastaan ommellessani pimennysverhoja kankaasta, jonka pystyreunoissa oli ruma musta pörröinen nyörimäinen viimeistely. En halunnut jättää sitä esille. Mallattuani kulmien käänteitä tavalla ja toisella päädyin tekemään niihin vinot kulmasaumat Jan Eatonin Suuren Ompelukirjan ohjeita muokaten.

Verhon-kaanteet
Ao. lakanakangasdemossa käytän silitysrautaa, mutta makkariin tekemieni pimennysverhojen kangasta ei saanut silittää, joten menin kuvan nro 4 mittausten mukaan vähän summamutikassa. Kankaaseen jäi kaikki neulan jäljet, joten tein saumat ja käänteet lennossa välillä mitaten. Kuten kuvasta näkyy, niin vähän muljahtelee.

Demossa näytetään verhon oikean alakulman vinon kulmasauman ompelu. Vasempaan alakulmaan sama tehdään luonnollisesti peilikuvana.

Verhon-kaanteet-01
1) Tilanne: verhokankaan kaikki reunat on käännettävä.
Verhon-kaanteet-02
2) Silitä molemmat kertaalleen nurjalle puolelle. Tässä tapauksessa 1,5 senttiä on sopiva. Harsi koneella pitkällä tikillä käyttäen erittäin alhaista langankireyttä. (Mulla oli 6 mm / 1.2)
Verhon-kaanteet-03
3) Silitä verhon ulkoreunat ja helma nurjalle puolelle käänteiden verran. Esimerkissä ulkoreuna on käännetty 2 cm ja helma 8 cm. (ks. kuva nro 12, HUOM! Ripustusnauhan kiinnitys)
Verhon-kaanteet-04
4) Merkkaa verhon nurjalle puolelle kolme pistettä. A) aivan verhon sivureunaan 16 sentin korkeudelle (2x alakäänteen leveys). B) 2 senttiä verhon ulkoreunasta 8 sentin korkeudelle. Tämä piste on sama kuin silitystaitteiden risteys. C) Neljän sentin etäisyydelle verhon ulkoreunasta aivan verhon alareunaan. Yhdistä pisteet suoralla viivalla.
Verhon-kaanteet-05
5) Pidä työ yhä nurja puoli ylöspäin. Taita alareuna pisteen B kohdalta taakse oikeat puolet vastakkain. Aseta pisteet A ja C kohdakkain ja neulaa niin, että piirretyt saumat ovat linjassa molemmin puolin.
Verhon-kaanteet-06
6) Sauma ommeltu ja neulat poistettu.
Verhon-kaanteet-07
7) Käännä työ oikeinpäin ja tarkista, että sauma osui kohdalleen ja lopputulos alkaa näyttää siltä kuin pitääkin.
Verhon-kaanteet-08
8) Käännä työ takaisin nurinpäin. Leikkaa ylimääräinen saumavara pois ja loivenna hieman kulmaa. Reuna on hyvä myös viimeistellä siksakilla tai muulla huolitteluompeleella.
Verhon-kaanteet-09
9) Käännä työ oikeinpäin, silitä ja neulaa käänteet paikoilleen. Ompele nurjalta puolelta läheltä taitteen reunaa. Itse käytän reunajalkaa ja siirrän neulan sopivaan asentoon hieman vasemmalle. Ompelun jälkeen poista harsinlangat. Jos langankireys oli sopivan löysä, niin harsinlangat lähtevät yhellä reippaalla vedolla.
Verhon-kaanteet-10
10) Valmiit käänteet ja vino kulmasauma nurjalta puolelta.
Verhon-kaanteet-11
11) Tikkaukset verhon oikealta puolelta.

HUOM! Ripustusnauhan kiinnitys

Jos kiinnität verhojen yläreunaan ripustusnauhaa, niin se laitetaan vaiheen 3 jälkeen ennen  yläkulmien kulmasaumojen ompelua. Ripustusnauhan sijainti riippuu verhojen kiinnitysmekanismista ja ripustusnauhasta. Leveyssuunnassa nauhan voi kiinnittää aivan reunasta reunaan. Näin nauha sujahtaa nätisti vinon kulmasauman sisälle.

Verhon-kaanteet-12
12) Ripustusnauha on kiinnitetty ennen vinon kulmasauman ompelua, jolloin sen pää menee nätisti kulmasauman sisään piiloon.

Kommentoi

2 kommenttia artikkeliin Vinot kulmasaumat verhojen käänteisiin

  1. Eevuli sanoo:

    Olen seurannut blogejasi. Sain itsekin aikaiseksi jonkinlaisen kirjoituksen, jossa kerron pikku pussukan teko-ohjeet. (Karhulanka, vuodatus) Siinä tarvitaan saumuria, tav. ompelukonetta, sekä suositusta käyttää kirjailukoristetta. Parempaa blogia en osannut tehdä, siksi ihailen muita taitavia. Onnittelut ompelusta ja kirjoituksista !

    1. Hei kiitos Eevuli! Laita toki linkki blogiisi, lukisin sitä mielelläni.