Aloitin uuden duunin viestinnän tekijänä Ellun Kanoissa. Sain sieltä käyttööni uuden 15 tuumaisen Mac Book Pro -koneen, joka tarvitsi jotain suojaksensa.
Pääsiäisen pyhinä kaivelin kangasjämävarastoani, ja sieltä löytyi housuprojektista ylijäänyt camo-kangastilkku ja siihen sopivan sävyinen pala pehmeää puuvillasekoitetta vuoriksi.
Artikkelia muokattu 15.7.2016
Lataa muokattava mittataulukko
Tein Excel-taulukon, mihin voi muuttaa punaisella merkityt läppärin mitat, halutun saumavaran ja väljyyden. Läppärin voi mitata itse tai tsekata googlesta merkin ja mallin tekniset tiedot. Excelissä on 15-tuumaisen MacBook Pro:n retina-version (late 2013) mitat valmiina.
Lataa lappärisuojan mittojen Excel-taulukko
Googlasin netistä sopivaa mallia ja ohjeita. Hello Creative Family -sivuilta löytyi ohje, jota aluksi vähän epäilin. Siinä tehty läppärin suoja näytti jotenkin lötköltä, mutta malli sinänsä vaikutti kivalta. Olin viime viikolla ostanut Eurokankaasta kovikehuopaa toista suunnittelemaani projektia varten. Päätin käyttää sen tähän ja ryhdyin hommiin.
Viittaan tässä jutussa Hello Creative Familyn läppäripussin ohjeiden kohtiin 1–20. Käytän lyhennettä HCF-ohjeet.
1. Läppärin mittaus
Lataa lappärisuojan mittojen Excel-taulukko ja laita läppärin mitat siihen. Muuta halutessasi myös saumavaraa ja väljyyttä. Excel-taulukossa oleva 1 cm väljyys on tuntunut sopivalta.
2. Kankaiden mittaus
Mittaa kankaat Excel-taulukon antamien mittojen mukaan.
3. Leikkaus
Ihan samalla tavalla leikataan kuin Ameriikassakin. Käytin tilkkuilutasoa, viivainta ja rullaleikkuria.
4–8. Nappilärpäke
Täysin samoin kuin HCF-ohjeissa.
9. Päälikankaan neulaaminen
Ennen päälikankaiden neulaamista kiinnitä kovikekangas päälikankaan nurjalle puolelle saumanvarojen etäisyydelle ala- ja sivureunoista. Olen käyttänyt silittämällä liimattavaa kovikehuopaa sekä tikannut kiinni tavallista kovikehuopaa.

Sain Eurokankaasta vinkin, että paksu silitettävä kovikehuopa kannattaa silittää aluksi muutama sekunti höyryn kanssa ja sitten ohjetta kovemmalla lämmöllä vähän pidempään. Kiinnityksen jälkeen liimattujen osien pitäisi antaa jäähtyä ja kuivua rauhassa useampi tunti ennen ompelua ja käsittelyä.
Nykyään käytän tavallista (ei-silitysliimapintaista) kovikehuopaa, jonka liimaan päälikankaaseen ihan kevyesti Karnaluksista saatavalla Odif 505 -spray-liimalla ja sitten tikkaan kerrokset toisiinsa. Näin kovikkeen kiinnitys on nopeaa ja se pysyy kiinni päälikankaassa myös kovemmassa käytössä.
Kovikkeen kiinnityksen jälkeen jatketaan samoin kuin HCF-ohjeissa.
10. Päälikankaan ompelu
Samoin kuin HCF-ohjeissa. Käytin ompelussa vetoketjujalkaa ja ompelin aivan kovikekankaan reunasta.
11. Nappilärpäkkeen kiinnitys
Kiinnitin lärpäkkeen täysin samoin kuin HCF-ohjeissa. Ompelin tässä vaiheessa jo napin paikoilleen. Laitoin läppärin pussukan sisään ja käänsin nappilärpäketta kutakuinkin niille kohdille, mihin arvelin sen asettuvan. Mallasin sen avulla napin paikan ja ompelin napin paikoilleen. Kieputin napin tyveen aika reilusti lankaa, jotta se ei olisi niin tiiviisti kiinni pussukassa ja nappi olisi helpompi avata ja sulkea.
Käyttäessäni magneettinappia olen kangasliimalla liimannut etukappaleen nurjalle puolelle metalliosien päälle pyöreän reunoilta ohennetun palasen kovikekangasta, jotta metalliosat eivät raapisi läppärin pintaa ohuen vuorikankaan läpi.
12–13. Vuoren ompelu
Muuten samoin kuin HCF-ohjeissa, paitsi ompelin vain sivureunat, eli jätin vuoren pohjan kokonaan auki. Huopa on niin jäykkää, ettei se ihan pikku kolosesta mahdu, ja silittämällä liimattu huopa ei tykkää, että sitä rusikoidaan kovasti. Tässä kohtaa voin myös tarvittaessa säätää vuoren mittaa syvyyssuunnassa, jotta pussukan pohjalle ei jää paljon ylimääräistä kangasta rutulle.
14.–20. Vuoren ja päälikankaan yhdistäminen, kääntäminen, reunatikkaukset, viimeistely
Muuten samoin kuin HCF-ohjeissa, paitsi nepparin tilalla napinläpi.
Kuvia




Yksi kommentti artikkeliin Läppäripussukka camo-kankaasta
Tosi kiva! Ja muuten – blogisikin on tosi kiva Ja vielä – onnea uuteen työpaikkaan!